Mijn naam is Mariëlle Nieuwenhuis

Sinds 1996 ben ik als fluitist werkzaam in het muziekleven. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de mens achter de mens, wie we zijn en wat ons beweegt. En wat gebeurt er met ons als we in contact zijn met de ander.

Tijdens mijn conservatoriumstudie ben ik burn out geraakt. Ik had in korte tijd veel ingrijpende dingen meegemaakt en mijn lichaam werkte opeens niet meer mee. Ik kreeg fysieke en mentale klachten en het muziek maken ging opeens niet meer vanzelf. Ik zocht hulp en kwam bij een goede haptotherapeute terecht. Ik durfde weer te gaan voelen en mijn fluit ging weer klinken.

Na mijn studie heb ik bij veel orkesten geremplaceerd. Magisch, als alles klopt en er een flow is. Maar zo is het niet altijd.  Er gebeurt veel tijdens het muziek maken dat wel voelbaar is, maar niet altijd bespreekbaar.

Hoe zou ik mezelf vrijer kunnen voelen en zo muziek kunnen maken? Door mijn eigen ervaringen ben ik gaan zoeken naar opleidingen om me hierin te gaan bekwamen. Mijn wens was om meer inzicht te krijgen wat er gebeurt in contact. Wat gebeurt er als mensen samen zijn, samen werken, samen muziek maken. En vooral, wat doet dat met mij?

Ik ontdekte dat ik het mooist muziek maak als ik dicht bij mezelf blijf. Om dat te kunnen moest ik eerst ontrafelen wie ik dan ben en waarom ik de dingen doe zoals ik ze doe. Waarom ik reageer zoals ik reageer. Wat heb ik mezelf aangeleerd om maar geen, angst, woede en verdriet, te hoeven voelen? Ik had onbewust veel tactieken ontwikkeld om niet teveel te voelen (op het podium). Als musicus je gevoel uitschakelen is geen slimme zet. Juist in kwetsbaarheid liggen schatten verborgen die zich graag aan het daglicht laten zien en horen.

Ik heb haptonomie gestudeerd aan de Academie voor Haptonomie, te Doorn.

Bij Phoenix Opleidingen in Utrecht volgde ik de driejarige Opleiding in Professionele Communicatie (post-HBO), op basis van o.a.  Transactionele Analyse, NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren), Systemisch Werk en Lichaamswerk.

Ik ben gecertificeerd NLP-practitioner.

Opleidingen:

1989-1996: Koninklijk Conservatorium, Docerend Musicus

1996-1999: Conservatorium Utrecht, Uitvoerend Musicus

2009-2011: Haptonomie, te Doorn

2012-2015 driejarige Opleiding in Professionele Communicatie

Phoenix Opleidingen te Utrecht