Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Door naar je eigen levensverhaal te kijken worden dingen heel helder.  Al in onze jonge jaren hebben we bepaalde besluiten genomen over hoe we met bepaalde omstandigheden omgaan. En nu we volwassen zijn zit dat nog steeds in ons systeem. Het heeft ons gebracht waar we nu zijn. Maar soms zouden we het wel anders willen, maar hoe?

Wie ik ben, is waar ik vandaan kom

Een boom kan goed groeien en bloeien als hij goed geworteld is. Hoe ben jij geworteld? Sta je stevig in de grond? Sta je fier overeind in een open veld, of sta je liever beschut in een bos? Kun je wat meewiegen in de wind of sta je liever standvastig op je eigen plek?

Hoe bewonen we ons huis/lichaam. Zit er een deur in je huis? Staat de deur meestal open, of juist dicht? Geniet je in je woonkamer van het zonnetje, of ben je liever op de donkere zolder? Heeft je huis ook een tuin? Zorg je goed voor je tuin of ligt er ook vaak rommel van de buren in? Of zorg je heel goed voor de tuin van de buren maar vergeet je vaak je eigen rozenstruikjes te knippen?

De roos is een bloem die zowel open als in de knop een grote schoonheid uitstraalt.Als mens is het belangrijk dat we kunnen openen en sluiten. Vaak hebben we een voorkeur, maar door ze beide in te zetten zal de energie gaan stromen.

Leef je het leven dat je wilt leven? Doe je nog wel de dingen die je het liefste doet?

Soms ben je in een bepaalde fase van je leven even de balans kwijt. Door te zien hoe je de dingen doet, ben je ook in staat daar keuzes in te gaan maken. Is het een “ ja” of is het een “ nee”? Als iemand je iets vraagt weet je vaak best of je het wilt of niet. Maar soms reageer je toch anders dan dat je zou willen. Je zegt “ ja” omdat de ander dat graag wil, of omdat je denkt dat het hoort, of omdat je niet durft te weigeren. Goed leren voelen of iets een “ ja” of een “ nee” is, geeft veel helderheid. Je wordt weer regisseur van je eigen leven en dat geeft veel vrijheid.

Kijken naar de patronen waar je in zit is een mooi proces. Het zijn vaak patronen die je je als jong kind al “ eigen” hebt gemaakt. Ze zijn zeer waardevol maar soms is het ook fijn om er wat in te kunnen gaan variëren. Ze leveren je niet altijd meer het gewenste resultaat in je volwassen leven.